ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: αγ αν απ ΒΙ γεν γεω δια Εγκ εδ εξ ευλ Η Ελλ η ιστ η πορφ οι πολ οικ προετ ραγδ στοχ
Πάτησε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο Ταξ.σε.θεμ.κατ. και μετά το πλήκτρο Tab + και επιβεβαίωση με Enter (Firefox)




Slider

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Σχόλιο που έκανα στο άρθρο Μόσχα προς Αθήνα: Δεν θα τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς!

Το πασοκ έχει προσδεθεί στο αμερικάνικο "άρμα" που θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο την κάθοδο των Ρώσων στην Μεσόγειο.


Το πασοκ τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα για αντάλλαγμα, έστω και για τα "μάτια του κόσμου".


Μια κάθοδος των Ρώσων στην Μεσόγειο θα είναι πολύ δυσάρεστη (στην "καλύτερη" των περιπτώσεων) εως καταστροφική (στη χειρότερη των περιπτώσεων) για τα συμφέροντα των αμερικανων και των νατοϊκών υποτελών τους.


Και για να αποδομήσω τα επιχειρήματα της ανάπτυξης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ελλάδα:


1). Ο συντομότερος δρόμος μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία.

Μας το δίδαξαν στη Γεωμετρία (οι αρχαίοι μας πρόγονοι).


2). Η τουρκία (είναι μέλος του νατο).


3). Η τουρκία παρεμβάλεται μεταξύ Ελλάδας και Ιράν.


4). Η τουρκία θα δεχθεί με μεγάλη χαρά τη εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας παρά τα όποια προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στις σχέσεις της με την Ρωσία, καθώς είναι πιόνι-χωροφύλακας των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή (θα προβάλουν και το επιχείρημα της ασφάλειάς τους).


5). Οι πυραυλοι του Ιραν είναι τόσο μεγάλης εμβέλειας για να "κόβουν βόλτες" αποφεύγοντας κράτη σαν την τουρκία για να πλήξουν π.χ. την Ελλάδα;


Αυτές είναι αστείες δικαιολογίες.


Φυσικά τα ραντάρ και συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα στρέφονται εναντίων της Ρωσίας.

Το παραπάνω σχόλιο το έκανα στην ανάρτηση
Μόσχα προς Αθήνα: Δεν θα τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς!
στο blog ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Ακολουθεί το άρθρο.
Μόσχα προς Αθήνα: Δεν θα τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς!
Αιφνιδιάζοντας πλήρως τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, ο ναύαρχος Βισότσκι εξέφρασε δημόσια την πρόθεση του Κρεμλίνου να αποκτήσει ισχυρή παρουσία, με βάσεις, αγκυροβόλια κι άλλες διευκολύνσεις υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Η σφήνα της Μόσχας προκάλεσε σοκ στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, επειδή πίστευαν ότι είχαν κλείσει σχεδόν όλα τα μέτωπα με τη Ρωσία και θα συνέχιζαν, σε χαμηλούς τόνους, τις διαπραγματεύσεις μαζί της για την αγορά τεθωρακισμένων, τη συντήρηση-πιστοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων S-300, TOR-M1 και OSA, αλλά και για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων στο ζήτημα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι διά των δηλώσεων Βισότσκι η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα το κρίσιμο μήνυμα ότι θα πρέπει να διατηρήσει κάποιου είδους ισορροπία στη ΝΑ Μεσόγειο, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο, στη Λισσαβώνα.
Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος (αν, ασφαλώς, διατηρήσει το σημερινό χαρτοφυλάκιό του και μετά τον ανασχηματισμό) θα πρέπει να συνυπογράψουν στη Λισσαβώνα την ελληνική συμμετοχή στο τελικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων με τους οποίους απειλεί το Ιράν τη Δύση. Η ελληνική συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα θα γίνει μέσω της εγκατάστασης ραντάρ στον ελληνικό, μάλλον θαλάσσιο, χώρο και της αναβάθμισης των πυραύλων Patriot.
Οι ως τώρα πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη «να τα δώσει όλα» στην Ουάσινγκτον με τις δικαιολογίες ότι η αντιπυραυλική άμυνα είναι πλέον ΝΑΤΟϊκή (και όχι στενά αμερικανική) και ότι, έτσι κι αλλιώς, στη Σύνοδο της Λισσαβώνας η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά της η Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζει την απειλή των φανατικών ισλαμιστών της Τεχεράνης, πιστεύει ότι τα ραντάρ και συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα στρέφονται και εναντίον της, οπότε απαιτεί από την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν τις απαιτούμενες ισορροπίες. Πρακτικά, το Κρεμλίνο, μέσω του ναυάρχου Βισότσκι, τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν θα πρέπει να τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς», υπογραμμίζοντας ότι το πρόθυμο συμμαχικό «ναι» στα ραντάρ και τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν απαγορεύει άλλες κινήσεις σε εθνικό, διμερές επίπεδο.
Ως τέτοιες κινήσεις η Μόσχα ερμηνεύει τις διευκολύνσεις ελλιμενισμού, την υποστήριξη μελλοντικών αγκυροβολίων της στο Αιγαίο, συμφέρουσες συμφωνίες για επισκευές σε ελληνικά ναυπηγεία (όπως π.χ. στη Σύρο επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Ράλλη και Αν. Παπανδρέου) και τη συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης.
Γι' αυτό άλλωστε και ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, προτιμώντας να δηλώσει ότι «η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά» και δείχνοντας ότι η Μόσχα θα αξιολογεί τις ελληνικές κινήσεις επί μακρόν.
Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ρωσία είναι αποδυναμωμένη αυτή τη στιγμή και οι εξελίξεις με το Ιράν τρέχουν.
Τα πάντα γίνονται για τον Ελληνικό εναέριο χώρο.
@αλλενάκι

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top