Η ευημερία του Έλληνα πολίτη μειώνεται με την μείωση του Ελληνικού Α.Ε.Π. (διοχέτευση των χρημάτων μας προς τους ξένους και τους εγχώριους τοκογλύφους, μιζαδόρους και λαμόγια) και την μείωση των κρατικών δαπανών.
Το διάγραμμα μπορείς να το «διαβάσεις» από αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Η «φυσική» πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αντιγράφηκε από τους «γύπες» εφαρμόζοντας τεχνητές ανόδους και καθόδους ευημερίας των πολιτών σε κράτη ελέγχοντας τις κυβερνήσεις και το χρέος.
Στην εξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι κατακτήσεις εδαφών και η αύξηση των υπηκόων σήμαιναν αύξηση των οικονομικών πόρων (τωρινό Α.Ε.Π.).
Όμως τα εκτεταμένα σύνορα απαιτούσαν φύλαξη μιας και οι «γείτονες» δεν είχαν πάντα φιλικές διαθέσεις.
Οι πιέσεις από τις Γερμανικές φυλές που βρίσκονταν πέρα από τον Ρήνο και τον Δούναβη, οι πιέσεις από τους Σασανίδες στα ανατολικά και οι φυσικοί περιορισμοί (ωκεανοί, έρημοι) και οι εσωτερικές έριδες κατάκτησης της εξουσίας αύξησαν το στρατιωτικό κόστος.
Πέρα όμως από το στρατιωτικό κόστος υπήρχαν και αστάθμητοι παράγοντες που έριχναν τα έσοδα του κράτους.
Σημαντικότερες και από τις στρατιωτικές ήττες (σε μια αυτοκρατορία που βασίζεται στην εργασία των ελεύθερων και των δούλων) ήταν οι δύο μεγάλες επιδημίες του 165-180 και του 251.
Όμως η μείωση του πληθυσμού και του στρατού που προκλήθηκε το 251 μ.Χ. αναγκαστικά έπρεπε να αναπληρωθεί επειδή η οικονομία και η άμυνα της αυτοκρατορίας θα είχε πολύ σοβαρά προβήματα.
Το πλήγμα στην οικονομία ήταν τεράστιο μετά την επιδημία με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το ποσοστό ασημιού και χρυσαφιού στα νομίσματα των πολιτών και να προσληφθούν μισθοφόροι (οι οποίοι πληρώνονταν με χρυσάφι και όχι με το υποτιμημένο νόμισμα).
Στην σημερινή εποχή για να αποφευχθεί μια σύγχρονη ενεργειακή και γεωστρατιωτικοπολιτική «επιδημία» που θα αμφισβητήσει την ανάπτυξη της ισχύος των υπερδυνάμεων εφαρμόζουν τεχνητές επιδημίες για την παγκόσμια αρπαγή στρατηγικών πόρων από κράτη - προτεκτοράτα.
Με αυτόν τον τρόπο φυλάνε ανέγγιχτα σε χώρες όπως η αμερική τα στρατηγικά τους αποθέματα όπως πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα στρατηγικά μέταλλα και ορυκτά για να αποκτήσουν κυρίως αναπτυξιακό αλλά και στρατηγικό και οικονομικό πλεονέκτημα.
Η σημερινή εκστρατεία μεγάλων οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων όπως της αμερικής για την απόκτηση οικονομικών και ιδίως ενεργειακών πόρων του πλανήτη γίνεται με αιχμή του δόρατος την στρατιωτική μηχανή, τους διεθνείς οργανισμούς τις τοκογλυφικές αγέλες, και τους λαθροεισβολείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου