ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: αγ αν απ ΒΙ γεν γεω δια Εγκ εδ εξ ευλ Η Ελλ η ιστ η πορφ οι πολ οικ προετ ραγδ στοχ
Πάτησε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο Ταξ.σε.θεμ.κατ. και μετά το πλήκτρο Tab + και επιβεβαίωση με Enter (Firefox)




Slider

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βαρβαρότητα και memorandum, ή αλλιώς διδαχές από την ιστορία (συνταγές Αργεντινής & Constitutio Antoniniana)

  • Η απόδοση της ιθαγένειας,
  • Οι λαθροεισβολείς στον στρατό
  • Η υποτίμηση του νομίσματος (δεν έγινε προς το παρόν λόγω ευρώ)
  • Η ελεγχόμενη χρεοκοπία (προτιμήθηκε λόγω ευρώ) είναι μια σταδιακή αρπαγή του "οικονομικού λίπους" των πολιτών,
  • Και η κάρτα του πολίτη είχαν το ανάλογό τους ιστορικά (Constitutio Antoniniana): http://ancienthistory.about.com/od/law/g/CaracallaEdict.htm


πηγή: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Το ΔΝΤ έχει μία μόνο συνταγή... την ισοπέδωση


Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το τι έρχεται και το τι μας περιμένει.
Το ΔΝΤ δεν κάνει παιχνίδια...
Από το 2002 εως το 2004 αρθρογραφούσα σε 2 τεχνικά περιοδικά που έχουν σχέση με τη δουλειά που κάνω. Ωστόσο το έτος 2002 είχε πτωχεύσει η Αργεντινή και βρισκόταν υπό την... αιγίδα του ΔΝΤ. Είχα διαβάσει αρκετά επάνω σε αυτό το θέμα γιατί με είχε συγκλονίσει.
Και αυτό γιατί η Αργεντινή λίγα χρόνια πριν τη κατάρρευση της παρουσιαζότανε τότε από τους δήθεν ειδικούς σαν χώρα... υπόδειγμα όσον αφορά την οικονομία.
Το μεγάλο λάθος που είχε κάνει και πήρε τότε τη κατρακύλα ήταν ότι το νόμισμα της το είχε εξισώσει με το δολάριο.
Με λίγα λόγια, απόκτησε ισχυρό νόμισμα την ώρα που ήταν ανίσχυρη ή καλύτερα είχε χωρίς βάσεις οικονομία.
Το ΔΝΤ λοιπόν εκεί, μετά το πρώτο χρόνο έκλεινε τα δημόσια νοσοκομεία που μπαίνανε μέσα με συνέπεια να πρέπει ο ασθενής να κάνει ταξίδι στη κυριολεξία ώστε να τον δει γιατρός. Το ένα νοσοκομείο με το άλλο είχαν απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.
Την ίδια ώρα η ανεργία βάραγε κόκκινο, η πορνεία ανθούσε, η εγκληματικότητα στα ύψη και μη έχοντας πόρους οι πολίτες αρχίζανε να "καταργούν" το χρήμα ανταλλάσοντας προϊόντα.
Έχω εγω κρέας. Εσύ τυρί. Το ανταλλάσουμε μεταξύ μας.
Είχανε φτάσει και κόβανε τα μαλλιά τους και τα πηγαίνανε στα κομμωτήρια ώστε αυτά να τα κάνουν περούκες και το κέρδος τους ήταν μια φρατζόλα ψωμί ή ένα μπουκάλι λάδι.
Και ξέρεις τι με τρομάζει;
Η Αργεντινή δεν συνόρευε και δεν συνορεύει με φίδια γείτονες που τη περιμένουν στη γωνία.
Η Αργεντινή έχει παραγωγή. Γενικά έχει μια υποτυπώδη βιομηχανία και παράγει και κάτι.
Εμείς τι παράγουμε πέρα από συνδικαλιστές και κονομημένους αριστερο-κουλτουριάρηδες;
Τίποτα...
Να είσαι καλά...

Λουκάς

______________________________________________________________

πηγή: http://orestios.wordpress.com/

τα χαρακτηριστικά της κρίσης

A. Πολιτική κατάσταση
  1. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε οικοδομησει ένα επιτυχημένο πολιτικό σύστημα, που στηρίχθηκε στον συνδυασμό στρατιωτικής ισχύος και θέλησης των πολιτών και των πόλεων.
  2. Μια από τις αδυναμίες του συστήματος ήταν ότι ο αυτοκράτορας, που ήταν επικεφαλής της δομής αυτής, δεν εκλεγόταν από κανένα συνταγματικό μέσο κάτι που δεν συνεπαγόταν και νομιμοποίηση του με
  3. Αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες (πόλεμοι για την εξουσία) που οδήγησαν στην αποσύνθεση την αυτοκρατορία καθώς
  • υπήρχαν συχνά πολεμικές συγκρούσεις,
  • κανένας αυτοκράτορας δεν ήταν ασφαλής (μέσα σε 50 χρόνια 35 αυτοκράτορες πέρασαν και ένας (1) μόνο πέθανε από φυσικά αίτια),
  • οι αυτοκράτορες ασχολούνταν περισσότερο πολεμώντας τους σφετεριστές,
  • επιπλέον υπήρχε παράλληλα και διοικητική-οργανωτική κρίση καθώς αυξανόταν οι απαιτήσεις που προέκυψαν από την εγκατάλειψη του μοντέλου πόλης-κράτος σαν την βάση της τοπικής κυβέρνησης
Β. Στρατός
  1. υπήρχε το προφανές πρόωλημα του σχεδόν συνεχούς “εμφυλίου”
  2. ενώ ο σταρτός απασχολούταν σε σφετεριστικούς πολέμους, ξένοι στρατοί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και επιτέθηκαν στην αυτοκρατορία
  • Γερμανοί και Γότθοι απειλούσαν τα βόρεια σύνορα
  • οι Πέρσες, κάτω από την δυναστεία τψν Σασσανιδών, αποτελούσαν σοβαρή απειλή στην Ανατολή.
  • Στην κορύφωση της κρίσης αποσχιστικά κράτη εμφανίστηκαν στην Γαλατία και την Παλμύρα κλονίζοντας την Ένωση της αυτοκρατορίας.
Γ. Οικονομία
  1. η οικονομία δεν χαρακτηρισζόταν ποτέ από “υγεία”, με βάση τα τωρινά δεδομένα, και μια γενικευμένη κατάρρευση πραγματοποιήθηκε τον 3ο αιώνα. Πιθανόν να οφειλόταν στην δημογραφική μείωση και τηγν απώλεια της αγροτικής παραγωγικότητας, χωρίς όμως να είναι αυτό σαφές.
  2. Στον 3ο αιώνα υπήρχε τρομακτικός πληθωρισμός και νομισματική κατάρρευση. Η αυτοκρατορία σχεδόν επέστρεψε στην πρωτόγονη οικονομία της ανταλλαγής αγαθών (απουσία χρήσης νομίσματος).
  3. Η πολιτική και στρατιωτική κρίση όξυνε το οικονομικό πρόβλημα, ενώ το οικονομικό πρόβλημα συνέβαλε στις πολιτικές και στρατιωτικές κρίσεις δημιουργόντας ένανβ κύκλο ανατροφωδότησης αφού το “κράτος” συχνά δεν είχε χρήματα να καλύψει τα έξοδα.
Δ. Κοινωνικές συνθήκες, θρησκεία, άνθρωποι του πνεύματος
  1. Με τόσες δυσκολίες οι παλιές αξίες τέθηκαν σε αμφισβήτηση
  2. Υπήρχε απόρριψη της αισιοδοξίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κλασσικού πολιτισμού, με ενίσχυση θρησκευτικών και παγκόσμιων ιδεών άλλου τύπου. Οι βιωματικές θρησκευτικές εμπειρίες και η σωτηρία έγιναν ολοένα και πιο σημαντικές
  • Αυτό δεν εντελώς νέο φαινόμενο αλλά η εξέλιξή του επιταχύνθηκε από τα γεγονότα του 3ου αιώνα
  • Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι “μυστηριακές θρησκείες” που υποσχόταν στους πιστους ευτυχία και σωτηρία από την ένωσή τους με το Θεό: Ίσιδα, Όσιρις, Κυβέλη, Μίθρας κτλ.
  • Παρόμοιες εξελίξεις μπορούν να ανιχνευτούν στο επίπεδο της φιλοσοφίας όπου ο Πλοτίνος και ο Πορφύριος έδιναν έμφαση στον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θείο, ενώ οι Νεοπλατωνικοί ήταν το κυρίαρχο πνευματικό ρεύμα στους λαμβάνοντες εκπαίδευση.
  • Ο Συγκρητισμός ήταν το εξέχον χαρακτηριστικό της εποχής, ενώ ο παγανισμός και ο Χριστιανισμός ακολουθούσαν παράλληλη πορεία.
Ομοιότητες με σημερινές καταστάσεις είναι τυχαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top